PietsieKata

PietsieKata

PietsieKata is in 2005 opgericht door Albert Steen, Wim Janzen en Rob van Velsen. Allen afkomstig uit de Amsterdamse oude jazz scene, waren zij gefascineerd door de (nieuwe) klezmermuziek en besloten zich daarin te verdiepen. De Jiddische benaming "klezmer" vindt zijn oorsprong in twee oud-hebreeuwse woorden: "kley" (werktuig) en "zemer" (musiceren).
De klezmermuzikanten of klezmorim speelden/spelen vooral op bruiloften. Hier werd veel dansmuziek gespeeld (bulgars, freilachs, khossidls en shers). Typerend in de meeste klezmer is de combinatie van een lach en een traan; vaak vrolijke muziek die bij nadere beschouwing toch in een (gewijzigde) mineurtoonladder blijkt te staan. Wat niet meteen betekent dat de muziek een trieste sfeer achterlaat. Klezmer als aanduiding voor het muziekgenre is pas sinds de klezmerrevival in de jaren zeventig in zwang geraakt, en is heden ten dage een smeltkroes van stijlen. In de klezmermuziek zijn naast veel Balkaninvloeden (Roemeense, Bulgaarse Russische, Griekse) ook oriëntaalse en zigeunerinvloeden terug te vinden. Later zijn daar nog het jiddisch theater en weer later de jazz bij gekomen.
In de muziek van PietsieKata komen al die invloeden terug. Daarnaast grijpen de leden regelmatig terug op hun eigen achtergrond: de (oude) jazz. Er wordt dan stevig geswingd met nummers als: Lady be good, All of me, Please don't talk about me when I'm gone, etc. Het enthousiasme waarmee de 6 muzikanten spelen heeft al menig publiek aan het dansen gekregen!

Bezetting

Albert Steen: tuba, helicon, trombone, tin-whistle
Cees Dekker: gitaar, basgitaar
Jan Rijnierse: taragot, tenorsax
Kata Balogh: viool, altviool
Rob van Velsen: clarinet, dwarsfluit, altsax, tin-whistle
Gitta Petri: accordeon

Voor prijsopgave en verdere informatie: Cees Dekker of 06-43818820